آنچه باید درباره ی کارشناسی ارشد فناوری اطلاعات سلامت بدانید...

اگر قصد ادامه تحصیل دارید... کارشناسان فناوری اطلاعات سلامت در کنکور کارشناسی ارشد در وزارت بهداشت در رشته های زیر امکان ادامه تحصیل دارند: -آموزش بهداشت -آمار زیستی -اپیدمیولوژی -اقتصاد بهداشت

اگر قصد ادامه تحصیل دارید...
کارشناسان فناوری اطلاعات سلامت در کنکور کارشناسی ارشد در وزارت بهداشت در رشته های زیر امکان ادامه تحصیل دارند:
-آموزش بهداشت
-آمار زیستی
-اپیدمیولوژی
-اقتصاد بهداشت
-انفورماتیک پزشکی
-ارزیابی فناوری سلامت
-پدافند غیرعامل در نظام سلامت
-تاریخ علوم پزشکی
- رفاه اجتماعی
-ژورنالیسم پزشکی
-فناوری اطلاعات سلامت
-کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی
-مدیریت خدمات بهداشتی درمانی
-مهندسی پزشکی (بیوالکتریک و زیست مواد)
-نانوتکنولوژی پزشکی
-آموزش پزشکی
-برنامه ریزی یادگیری الکترونیکی در علوم پزشکی
-تکنولوژی آموزشی در علوم پزشکی
-زیست فناوری پزشکی

از پرتقاضاترین گرایش های ارشد رشته ی فناوری اطلاعات سلامت می توان رشته های انفورماتیک پزشکی و فناوری اطلاعات سلامت را نام برد که در ادامه به آن ها می پردازیم:

معرفی رشته انفورماتیک پزشکی:
انفورماتیک پزشکی، دانش کاربرد کامپیوتر و اطلاعات در علوم پزشکی و سلامت است و در تعریفی جامع می توان گفت: انفورماتیک پزشکی دانشی چند رشته ای است (multidisciplinary) که از ترکیب تمام علومی تشکیل شده است که هدف اولیه آنها جمع آوری، نگهداری، تحلیل و پردازش اطلاعات در حوزه پزشکی و سلامت است. این علوم شامل رشته های مختلفی مانند علوم کامپیوتر و طراحی نرم افزار، دانش اطلاعات (information science)، شناخت شناسی (cognitive science)، مهندسی نیاز، مهندسی ارتباطات انسان و کامپیوتر و... می شود.

متخصص انفورماتیک پزشکی می‌تواند سیستم‌های مراکز بهداشتی درمانی را ارزیابی کرده و نیازهای نرم‌افزاری و سخت‌افزاری آنان را تشخیص دهد. همچنین می‌تواند با استفاده از دانش تخصصی انفورماتیک پزشکی نسبت به طراحی سیستم‌های تصمیم یار (Decision Support Systems)، سیستم‌های خبره، سیستم‌های پزشکی از راه دور و همراه با استفاده از روش‌های مختلف از جمله هوش مصنوعی اقدام و اینگونه سیستم‌ها را در اختیار گروه پزشکی و بالینی قرار دهد. با این توانایی‌ها بهترین گزینه برای مدیریت (رهبری) تیم طراحی سیستم‌های تخصصی پزشکی و پیراپزشکی محسوب می‌شوند.

زمینه های کاربردی:
زمینه‌های کاری عبارتند از: داده کاوی و تصمیم‌گیری در پزشکی، انفورماتیک تصویربرداری پزشکی و پردازش تصاویر پزشکی، پرونده الکترونیک سلامت، پزشکی از راه دور، کاربرد موبایل در پزشکی، طراحی سیستم‌های اطلاعات در پزشکی، ارزیابی سیستم‌های اطلاعات، مدیریت و مشارکت در طراحی و تولید برنامه‌ها و نرم‌افزارهای پزشکی، کاربرد هوش مصنوعی در پزشکی، کاربرد فناوری اطلاعات در پزشکی، کاربرد انفورماتیک در رشته‌های مختلف پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی، پرستاری، پیراپزشکی و علوم پایه. با آنکه دانش کامپیوتر و اطلاعات (که با همدیگر دانش انفورماتیک را شکل می‌دهند) در واقع دو دانش مورد استفاده در تمام علوم امروزی می‌باشند، ولی از آنجا که علوم مرتبط با پزشکی و سلامت بزرگترین و پیچیده‌ترین گستره دانش را در دنیای فعلی اطلاعات و دانش فعلی جهان تشکیل می‌دهند، دانش انفورماتیک پزشکی به صورت دانشی مستقل و آکادمیک شکل گرفته و توسعه یافته‌است.

متخصصین این رشته چه کاری انجام می‌دهند و عملاً در چگونه جاهایی مشغول به کار می‌شوند؟
انتظار می‌رود که در آینده و با رشد روزافزون استفاده از فناوری اطلاعات در سیستم‌های سلامت، نیاز به متخصصین این رشته بیشتر و بیشتر گردد.
متخصصین این رشته می‌توانند در سه بخش مشغول به کار شوند:
1. دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی، به عنوان عضو هیئت علمی برای آموزش تخصصی در دوره‌های کارشناسی ارشد یا دکترای تخصصی انفورماتیک پزشکی و نیز تحقیق و پژوهش در شاخه‌های مرتبط یا به عنوان مدیران فناوری اطلاعات در دانشکده‌ها و بیمارستان‌ها.
2. راه اندازی شرکت‌های دانش بنیان به منظور طراحی استانداردهای اطلاعات سلامت، مدلسازی و طراحی فرایندهای بالینی - کاری، طراحی نرم‌افزارهای مرتبط با اطلاعات سلامت از جمله مدیریت طراحی، اجراء، ارزیابی و پشتیبانی پروژه‌های مرتبط با انفورماتیک پزشکی، سیستم‌های پرونده الکترونیک سلامت، سیستم‌های کمک تشخیصی و تصمیم یار پزشکی، سیستم‌های ثبت (رجیستری) سلامت برای اکتشاف دانش پزشکی، سیستم‌های پزشکی از راه دور.
3. سازمان‌ها و مراکز دولتی حوزه سلامت، به عنوان مدیران فناوری اطلاعات سازمان‌ها، طراحان سیستم‌های اطلاعات سلامت، مشاورین تخصصی در زمینه انتخاب، اجرا، یا ارزیابی سیستم‌ها و نرم‌افزارهای اطلاعات سلامت.
4. بخش خصوصی، به عنوان راه اندازی شرکت‌های طراحی سیستم‌های تجاری اطلاعات سلامت، مانند سیستم‌های اطلاعات بیمارستان و پرونده الکترونیک سلامت، سیستم‌های مدیریت اطلاعات مطب‌ها و کلینیک‌ها، سیستم‌های کمک تشخیصی رومیزی، راه اندازی شرکت‌های مشاوره در زمینه‌های مرتبط با انفورماتیک پزشکی.

ظرفیت دانشگاه های پذیرنده کارشناسی ارشد ناپیوسته رشته انفورماتیک پزشکی براساس دفترچه مرکز سنجش آموزش پزشکی کشور در سال 1398 در مجموع 49 نفر (36 نفر عادی+13 نفر شهریه پرداز)است که در 10 دانشگاه علوم پزشکی کشور (ارومیه، اهواز، ایران، تبریز، تربیت مدرس تهران، تهران، شهید بهشتی، شیراز، کرمان، مشهد) پذیرفته می شوند.

معرفی رشته فناوری اطلاعات سلامت:
کارشناسی ارشد فناوری اطلاعات سلامت یکی از رشته های کنکور ارشد وزارت بهداشت می باشد. هدف این رشته شناسایی و تامین نیازهای اطلاعاتی کاربران سطوح مختلف بهداشت و درمان در امور درمانی، آموزشی، پژوهشی، ایجاد و به کارگیری ابزارها و تکنیک های فناوری اطلاعات در جهت گردآوری، طبقه بندی و تحلیل اطلاعات و اطلاع رسانی در قالب رسانه های دستی و الکترونیک، القای تفکر مراقبت بهداشتی مبتنی بر اطلاعات در سازمان های مراقبت بهداشتی درمانی و گسترش دانش اطلاعات مراقبت بهداشتی بر پایه پژوهش می باشد.
رشته های مجاز برای شرکت در آزمون کارشناسی ارشد فناوری اطلاعات سلامت
رشته های مجاز برای شرکت در آزمون کارشناسی ارشد فناوری اطلاعات سلامت عبارتند از:
کلیه کارشناسی های علوم پزشکی، کارشناسی رشته های علوم کامپیوتر، مهندسی کامپیوتر (نرم افزار و سخت افزار)
وظایف دانش آموختگان کارشناسی ارشد فناوری اطلاعات سلامت
دانش آموختگان دوره كارشناسي ارشد ناپيوسته رشته فناوري اطلاعات سلامت داراي نقش هاي پژوهشي، آموزشي و مديريتي خواهد بود.
آموزشي: تهيه بولتن هاي آموزشي، كارگاه هاي آموزشي، تدريس
پژوهشي: تحليل نيازهاي اطلاعاتي، گردآوري، طبقه بندي و تحليل اطلاعات و اطلاع رساني، همكاري در پروژه هاي سيستم هاي اطلاعات بهداشتي درماني
مديريتي: مديريت بخش مدارك پزشكي، تدوين خط مشي ها، استراتژي ها و برنامه هاي مربوط به اطلاعات مراقبت بهداشتي

ظرفیت دانشگاه های پذیرنده کارشناسی ارشد ناپیوسته رشته فناوری اطلاعات سلامت براساس دفترچه مرکز سنجش آموزش پزشکی کشور در سال 1398 در مجموع 49 نفر (38 نفر عادی+11 نفر شهریه پرداز)است که در 11 دانشگاه علوم پزشکی کشور (ارومیه، اصفهان، اهواز، ایران، بندرعباس، تبریز، تهران، شیراز، کاشان، کرمان، مشهد) پذیرفته می شوند

نویسنده
زهرا نصیری

زهرا نصیری

فارغ التحصیل کارشناسی رشته فناوری اطلاعات سلامت از دانشگاه علوم پزشکی اصفهان دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه علوم پزشکی کاشان علاقه مند به فناوری اطلاعات در حوزه سلامت و استفاده از IT در مراقبت سلامت

مطالب پیشنهادی
کاربرد اینترنت اشیا در حوزه ی سلامت

کاربرد اینترنت اشیا در حوزه ی سلامت

امروزه علم پزشکی با سرعت بالایی در حال پیشرفت بوده و ارایه ی خدمات بهداشتی با تغییرات زیادی مواجه است. به نظر می رسد بهترین راه برای همگام شدن با این پیشرفت ها و تغییرات، استفاده از فن آوری باشد. یکی از فن آوری های با پتانسیل بالا اینترنت اشیا است. استفاده از فن آوری اینترنت اشیا در یک بیمارستان یعنی هوشمند سازی آن. یک بیمارستان هوشمند می تواند به وسیله ی یک زیر ساخت، تمام داده های مورد نیاز را جمع آوری و مدیریت کرده و در یک پایگاه داده ذخیره کند.